Algemene voorwaarden ABC & Partners B.V.

ABC&Partners B.V. is een onderneming statutair gevestigd te Amersfoort en ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 86218298.

Inleiding

Onderstaande algemene voorwaarden bestaan uit 3 onderdelen:

  • Hoofdstuk 1 is van toepassing op alle overeenkomsten die met ABC&Partners B.V. worden gesloten.
  • Hoofdstuk 2 is tezamen met hoofdstuk 1 van toepassing op alle overeenkomsten die betrekking hebben op Werving & Selectie door ABC&Partners B.V.
  • Hoofdstuk 3 is tezamen met hoofdstuk 1 van toepassing op alle overeenkomsten die betrekking hebben op het ter beschikking stellen van zelfstandigen door ABC&Partners B.V.

 

Hoofdstuk 1 – Algemeen

Artikel 1 Toepassingsgebied

1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij ABC&Partners B.V. als opdrachtnemer, hierna te noemen: opdrachtnemer, partij is, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen.

1.2 Onder opdrachtgever wordt verstaan in deze algemene voorwaarden: iedere (rechts)persoon met wie opdrachtnemer een overeenkomst tot het verrichten van een opdracht heeft gesloten, respectievelijk wenst te sluiten.

1.3 Onder opdracht wordt verstaan in deze algemene voorwaarden: de overeenkomst tussen de opdrachtnemer en opdrachtgever.

1.4 Eventuele inkoop‑ of andere voorwaarden van de opdrachtgever zijn niet van toepassing en worden hierdoor uitdrukkelijk uitgesloten, tenzij deze door opdrachtnemer schriftelijk zijn aanvaard.

Artikel 2 Aangaan overeenkomst

2.1 Overeenkomsten en nadere overeenkomsten, welke niet schriftelijk zijn aangegaan, zijn voor opdrachtnemer pas bindend, nadat deze schriftelijk door opdrachtnemer zijn bevestigd.

2.2 De verplichtingen van opdrachtnemer gaan nooit verder dan door opdrachtnemer schriftelijk is bevestigd.

Artikel 3 Offerte en totstandkoming overeenkomst

3.1 Alle schriftelijke aanbiedingen van opdrachtnemer zijn vrijblijvend en geldig gedurende 14 dagen na dagtekening, tenzij in het aanbod schriftelijk uitdrukkelijk anders is aangegeven. Indien opdrachtgever het aanbod niet binnen de voornoemde termijn heeft aanvaard, vervalt het aanbod, tenzij verlenging van het aanbod schriftelijk is overeengekomen. Na verval van het aanbod is opdrachtnemer gerechtigd het aanbod te wijzigen.

3.2 Het aanbod is gebaseerd op de door opdrachtgever verstrekte informatie, waarbij opdrachtnemer mag vertrouwen op de juistheid en volledigheid hiervan.

3.3 Een overeenkomst komt pas tot stand indien opdrachtgever en opdrachtnemer de aanvaarding van het aanbod beiden schriftelijk ondertekend hebben of nadat opdrachtnemer de opdracht aan opdrachtgever schriftelijk of elektronisch heeft bevestigd.

Artikel 4 Medewerking door opdrachtgever

4.1 Opdrachtgever zal opdrachtnemer steeds tijdig alle voor een behoorlijke uitvoering van de overeenkomst nuttige en noodzakelijke gegevens of inlichtingen verschaffen en alle medewerking verlenen.

4.2 Opdrachtgever staat in voor de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van de aan opdrachtnemer verstrekte informatie, ook indien deze van derden afkomstig is.

4.3 Indien de uitvoering van de overeenkomst wordt vertraagd doordat opdrachtgever zijn in de artikelen 4.1 genoemde verplichting niet nakomt dan wel de door opdrachtgever verstrekte informatie niet voldoet aan het in artikel 4.2 bepaalde, zijn de daaruit voortvloeiende extra kosten voor rekening van opdrachtgever en is opdrachtnemer bevoegd het daardoor noodzakelijke geworden meerwerk in rekening te brengen.

Artikel 5 Uitvoering

5.1 Opdrachtnemer neemt bij de uitvoering van de overeenkomst een inspanningsverplichting op zich en zal de overeenkomst naar beste inzicht en vermogen uitvoeren conform de eisen van goed vakmanschap, danwel conform de eisen van een redelijk handelend en redelijk bekwaam beroepsbeoefenaar.

5.2 Opdrachtnemer zal bij het uitvoeren van de werkzaamheden zoveel mogelijk rekening houden met redelijke wensen van opdrachtgever, mits dit naar oordeel van opdrachtnemer bevorderlijk is voor een behoorlijke uitvoering van de overeenkomst.

5.3 Indien en voor zover een behoorlijke uitvoering van de overeenkomst dit vereist, heeft opdrachtnemer het recht bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door derden. De toepasselijkheid van artikel 7:404, 7:407 lid 2 en 7:409 BW wordt uitdrukkelijk uitgesloten.

5.4 Indien bij de uitvoering van de overeengekomen werkzaamheden de opdrachtnemer goederen of diensten van derden betrekt, waarna deze goederen of diensten worden verkocht aan de opdrachtgever, dan zullen de bepalingen uit de algemene voorwaarden van de toeleverancier met betrekking tot de garantie, kwaliteit, kwantiteit, hoedanigheid en levering van deze goederen of diensten ook gelden jegens de opdrachtgever.

Artikel 6 Wijzigingen en meerwerk

6.1 Partijen kunnen tussentijds overeenkomen dat de aanpak en omvang van de overeenkomst en/of de daaruit voortvloeiende werkzaamheden worden uitgebreid of gewijzigd. Meerwerk zal door opdrachtnemer in principe slechts dan worden verricht, indien door partijen daaromtrent een schriftelijke nadere overeenkomst is getekend.

6.2 Deze extra werkzaamheden zullen door opdrachtgever worden vergoed volgens de gebruikelijke tarieven van opdrachtnemer.

6.3 Opdrachtgever aanvaardt dat door wijzigingen van de werkzaamheden als bedoeld in artikel 6.1 het overeengekomen of verwachte tijdstip van voltooiing van de overeenkomst kan worden beïnvloed.

6.4 Indien naar het oordeel van opdrachtnemer een wijziging in de uitvoering van de overeenkomst nodig is om aan de verplichtingen jegens opdrachtgever te voldoen, is opdrachtnemer bevoegd die wijziging, met inachtneming van de eisen van redelijkheid en billijkheid.

Artikel 7 Termijnen

7.1 Overschrijding van een overeengekomen (op)leveringstermijn geeft de opdrachtgever niet het recht de overeenkomst te annuleren, of de afname van ‑ of betaling voor diensten te weigeren, tenzij hij opdrachtnemer schriftelijk alsnog een redelijke termijn voor de levering heeft gesteld en opdrachtnemer niet binnen deze termijn levert.

Artikel 8 Honorarium

8.1 Partijen kunnen bij de totstandkoming van de overeenkomst een tarief per uur of een vast honorarium overeenkomen.

8.2 Beide tarieven zijn exclusief reis- en verblijfskosten en overige (kantoor-)kosten, tenzij uitdrukkelijk anders met opdrachtgever overeengekomen.

8.3 Alle prijzen zijn exclusief BTW en andere heffingen welke van overheidswege worden opgelegd.

Artikel 9 Betaling Honorarium en reclameren

9.1 Betaling door opdrachtgever dient te geschieden binnen 14 dagen na factuurdatum, zonder korting of verrekening door overschrijving naar een door opdrachtnemer aan te wijzen bankrekening.

9.2 Indien opdrachtgever de verschuldigde bedragen niet binnen de overeengekomen termijn betaalt, verkeert hij zonder ingebrekestelling in verzuim. Opdrachtnemer is bevoegd de vordering uit handen te geven in welk geval de opdrachtgever naast het alsdan verschuldigde totale bedrag tevens gehouden zal zijn tot vergoeding van buitengerechtelijke incassokosten, waarvan de hoogte wordt bepaald op 15% van het totale verschuldigde bedrag met een minimum van € 350,- naast eventuele gerechtelijke kosten. Indien opdrachtgever een natuurlijk persoon betreft die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, dan worden de buitengerechtelijke kosten berekend conform het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke Incassokosten (BIK).

9.3 Heeft opdrachtgever bezwaar tegen een factuur van opdrachtnemer dan geeft opdrachtgever dit binnen 14 dagen na dagtekening van de factuur te kennen. Opdrachtgever heeft tot 14 dagen na dagtekening van de factuur de tijd dit bezwaar schriftelijk te motiveren. Indien opdrachtgever niet aan bovenstaande heeft voldaan, wordt opdrachtgever geacht de factuur te hebben aanvaard.

Artikel 10 Overmacht

10.1 Bij overmacht worden de leverings‑ en andere verplichtingen van opdrachtnemer opgeschort. In dat geval is opdrachtnemer verplicht te leveren zodra dit redelijkerwijs mogelijk is. Met overmacht wordt gelijk gesteld onvoorziene omstandigheden met betrekking tot personen en / of materiaal waarvan opdrachtnemer zich bij de uitvoering van de overeenkomst bedient of pleegt te bedienen, welke van dien aard zijn dat de uitvoering van de overeenkomst daardoor onmogelijk, dan wel dermate bezwaarlijk en/of onevenredig kostbaar wordt dat prompte naleving van de overeenkomst in redelijkheid niet van opdrachtnemer gevergd kan worden.

Als zodanige omstandigheden komen onder meer in aanmerking: overheidsmaatregelen, bedrijfs‑, verkeers‑ en of transportstoringen, storingen in de aflevering van een gereed product, grondstoffen en / of hulpmiddelen, ziekte van ingezet personeel, werkstakingen, uitsluitingen, belemmeringen door derden, door beide partijen onvoorziene technische complicaties etc. Indien opdrachtnemer bij het intreden van de overmacht al gedeeltelijk aan haar verplichtingen heeft voldaan is opdrachtnemer gerechtigd het reeds geleverde afzonderlijk te factureren en is de opdrachtgever gehouden deze factuur te voldoen als betrof het een afzonderlijke transactie.

Artikel 11 Aansprakelijkheid en vrijwaringen

11.1 Indien opdrachtnemer aansprakelijk mocht zijn, dan is deze aansprakelijkheid beperkt tot hetgeen in deze bepaling is geregeld.

11.2 Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan doordat opdrachtnemer is uitgegaan van door of namens de opdrachtgever verstrekte onjuiste en / of onvolledige gegevens.

11.3 De aansprakelijkheid van opdrachtnemer wegens toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst ontstaat slechts indien opdrachtgever opdrachtnemer onverwijld en deugdelijk schriftelijk in gebreke stelt, stellende daarbij een redelijke termijn ter zuivering van de tekortkoming, en opdrachtnemer ook na die termijn toerekenbaar in de nakoming van de verplichtingen tekort blijft schieten.

11.4 Opdrachtnemer is jegens de opdrachtgever uitsluitend aansprakelijk voor schade die het rechtstreekse gevolg is van (een) (samenhangende serie van) toerekenbare tekortkoming(en) in de uitvoering van de overeenkomst met opdrachtgever.

11.5 De aansprakelijkheid van opdrachtnemer is in alle gevallen, ongeacht de grondslag van de aansprakelijkheid, beperkt tot het bedrag dat haar aansprakelijkheidsverzekeraar in het voorkomende geval uitkeert.

11.6 Indien om welke reden ook, de aansprakelijkheidsverzekeraar van opdrachtnemer niet tot uitkering overgaat, is de aansprakelijkheid van opdrachtnemer beperkt tot het bedrag van het voor de uitvoering van de overeenkomst in rekening gebracht honorarium. Indien de overeenkomst een duurovereenkomst betreft, dan wordt het hiervoor bedoelde bedrag gesteld op één maal het bedrag van het honorarium dat in de twee maanden direct voorafgaand aan het ontstaan van de schade, door opdrachtnemer bij de opdrachtgever in rekening is gebracht. In geen geval zal de totale vergoeding van de schade op grond van dit lid meer bedragen dan € 50.000,-.

11.7 Opdrachtnemer is uitsluitend aansprakelijk voor directe schade. Aansprakelijkheid van opdrachtnemer voor indirecte schade is uitgesloten. Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze voorwaarden, de eventuele redelijke kosten gemaakt om de gebrekkige prestatie van opdrachtnemer aan de overeenkomst te laten beantwoorden, voor zoveel deze aan opdrachtnemer toegerekend kunnen worden en redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover de opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in deze algemene voorwaarden. Opdrachtnemer is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie.

11.8 Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor aansprakelijkheid als gevolg van aanspraken van derden alsmede voor schade, die is veroorzaakt door handelen of nalaten van bij de uitvoering van de overeenkomst betrokken derden.

11.9 Buiten de in dit artikel genoemde aansprakelijkheid rust op opdrachtnemer geen enkele aansprakelijkheid voor schadevergoeding jegens opdrachtgever en/of derden, ongeacht de grond waarop een vordering zou worden gebaseerd.

11.10 De in dit artikel opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid gelden niet indien de schade te wijten is aan opzet of grove schuld van opdrachtnemer of haar leidinggevende ondergeschikten.

11.11 In afwijking van de wettelijke verjaringstermijnen, bedraagt de verjaringstermijn van alle vorderingen en verweren jegens opdrachtnemer en de door opdrachtnemer bij de uitvoering van een overeenkomst betrokken derden, na twee jaren.

11.12 Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor aanspraken van derden met betrekking tot rechten van intellectuele eigendom op door opdrachtgever verstrekte materialen, gegevens, software en/of apparatuur, die bij de uitvoering van de overeenkomst worden gebruikt.

Artikel 12 Annulering

12.1 Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor om overeenkomsten geheel of gedeeltelijk te annuleren bij zodanige wijziging van wet- en regelgeving, rechtspraak of (semi‑)overheidsbeleid dat nakoming in redelijkheid niet meer van opdrachtnemer kan worden verlangd. In dergelijke gevallen dient opdrachtnemer de annulering schriftelijk aan de opdrachtgever mede te delen. Deze is in dergelijke gevallen niet gerechtigd een schadevergoeding te vorderen.

Artikel 13 Beëindiging

13.1 Tussentijdse beëindiging van een overeenkomst is slechts mogelijk indien partijen zulks uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen of onder betaling van het verschuldigde bedrag tot het oorspronkelijke einde van de overeenkomst, tenzij partijen schriftelijk een andere betaling schriftelijk overeengekomen zijn.

13.2 In geval van liquidatie, van (aanvrage van) surséance van betaling of faillissement, van beslaglegging – indien en voor zover het beslag niet binnen drie maanden is opgeheven – ten laste van opdrachtgever, van schuldsanering of een andere omstandigheid waardoor opdrachtgever niet langer vrijelijk over zijn vermogen kan beschikken, staat het opdrachtnemer vrij om de overeenkomst terstond en met directe ingang op te zeggen danwel de overeenkomst te annuleren, zonder enige verplichting harerzijds tot betaling van enige schadevergoeding of schadeloosstelling. De vorderingen van opdrachtnemer op opdrachtgever zijn in dat geval onmiddellijk opeisbaar.

Artikel 14 Geheimhouding

14.1 Beide partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van de met elkaar gesloten overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door een partij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie.

14.2 Indien, op grond van een wettelijke bepaling of een rechterlijke uitspraak, opdrachtnemer gehouden is vertrouwelijke informatie aan door de wet of de bevoegde rechter aangewezen derden te verstrekken, en opdrachtnemer zich ter zake niet kan beroepen op een wettelijk dan wel door de bevoegde rechter erkend of toegestaan recht van verschoning, dan is opdrachtnemer niet gehouden tot schadevergoeding of schadeloosstelling en is opdrachtgever niet gerechtigd tot ontbinding van de overeenkomst op grond van enige schade, hierdoor ontstaan.

Artikel 15 Rechten van intellectuele eigendom en eigendomsrechten

15.1 Alle uit de overeenkomst voortkomende rechten van intellectuele eigendom -waaronder het octrooirecht, merkrecht, tekening- of modelrecht en auteursrecht- op de resultaten uit de tussen opdrachtnemer en opdrachtgever gesloten overeenkomst(en) komen toe aan opdrachtnemer. Voor zover een dergelijk recht slechts verkregen kan worden door een depot of registratie, is uitsluitend opdrachtnemer daartoe bevoegd, tenzij anders overeengekomen.

15.2 Partijen kunnen overeenkomen dat de in het eerste lid bedoelde rechten geheel of gedeeltelijk aan opdrachtgever worden overgedragen. Deze overdracht en de eventuele voorwaarden waaronder de overdracht plaatsvindt, worden altijd schriftelijk vastgelegd.

15.3 Opdrachtnemer heeft te allen tijde het recht om haar naam op, bij, of in publiciteit rondom het resultaat van de overeenkomst – op de voor dat resultaat gebruikelijke wijze- te (laten) vermelden of verwijderen.

15.4 Tenzij anders overeengekomen, blijven de in het kader van de overeenkomst met opdrachtgever door opdrachtnemer tot stand gebrachte (originelen van de) resultaten (zoals ontwerpen, ontwerpschetsen, concepten, adviezen, rapporten, begrotingen, ramingen, bestekken, werktekeningen, illustraties, foto’s, prototypes, maquettes, mallen, prototypes, (deel)producten, films, (audio- en video)presentaties, broncodes en andere materialen of (elektronische) bestanden e.d.) eigendom van opdrachtnemer, ongeacht of deze aan opdrachtgever of aan derden ter beschikking zijn gesteld.

15.5 Na het voltooien van de overeenkomst hebben noch opdrachtgever noch opdrachtnemer jegens elkaar een bewaarplicht met betrekking tot de gebruikte materialen en gegevens, tenzij anders overeengekomen.

15.6 Tenzij anders overeengekomen, behoort niet tot de overeenkomst het uitvoeren van onderzoek naar het bestaan van rechten omtrent intellectueel eigendom van derden. Ditzelfde geldt voor het doen van een eventueel onderzoek naar beschermingsmogelijkheden voor intellectuele eigendommen voor de opdrachtgever.

Artikel 16 Digitale gegevens en privacy

16.1 Bij de totstandkoming van een overeenkomst legt opdrachtnemer gegevens van opdrachtgever vast in een bestand. Dit bestand wordt gebruikt voor de volgende doeleinden:

  • ten behoeve van de uitvoering van de overeenkomst met opdrachtgever.

 

16.2 Opdrachtnemer verstrekt deze gegevens niet aan derden met uitzondering van het geval waarin dit noodzakelijk is voor de uitvoering van de dienstverlening. In zulke gevallen is toestemming voor het gebruik van die gegevens beperkt tot het omschreven doel.

16.3 De verantwoordelijke voor de gegevensverwerking is opdrachtnemer, Databankweg 26, 3821AL Amersfoort. Opdrachtgever kan te allen tijde en zonder kosten inzicht krijgen in zijn gegevens en deze gegevens desgewenst aanpassen. Ook kan opdrachtgever te allen tijde bezwaar aantekenen tegen het ontvangen van informatie van opdrachtnemer via e-mail, telefoon en/of post.

16.4 In overeenstemming met het bepaalde in artikel 32 van de AVG zullen technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen worden getroffen om persoonsgegevens te beschermen tegen verlies of enige andere vorm van onrechtmatige verwerking.

Artikel 17 Toepasselijk recht

17.1 Alle overeenkomsten met opdrachtgever zijn onderworpen aan Nederlands recht.

Artikel 18 Geschillen

18.1 Alle geschillen welk tussen opdrachtnemer en opdrachtgever mochten ontstaan naar aanleiding van een overeenkomst dan wel naar aanleiding van overeenkomsten die daarvan het gevolg mochten zijn, zullen in eerste aanleg worden berecht door de bevoegde rechter van de rechtbank Amsterdam.

18.2 Alle in redelijkheid gemaakte gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten, die het gevolg zijn van niet-nakoming door opdrachtgever van verplichtingen voortvloeiende uit de overeenkomst, komen voor rekening van opdrachtgever.

Artikel 19 Slotbepaling

19.1 Opdrachtnemer is bevoegd deze algemene voorwaarden te wijzigen. Van toepassing zijn steeds de laatst openbaar gemaakte versie van de algemene voorwaarden.

19.2 Ingeval een of meer bepalingen van deze algemene voorwaarden nietig blijken te zijn of worden vernietigd, blijven deze algemene voorwaarden voor het overige in stand. Voor de nietige dan wel vernietigde bepaling(en) treedt alsdan een rechtsgeldige bepaling in de plaats, die de nietige dan wel vernietigde bepaling(en) voor wat betreft de inhoud, strekking en gevolg zo dicht mogelijk benadert.

19.3 Opdrachtgever is niet gerechtigd zijn rechten en verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst over te dragen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van opdrachtnemer.

19.4 De bepalingen van deze algemene voorwaarden, waarvan het uitdrukkelijk of naar hun aard de bedoeling is dat zij ook na beëindiging van de opdracht van kracht blijven, zullen nadien van kracht blijven en partijen blijvend binden.

Hoofdstuk 2 – Werving & Selectie

In aanvulling op Hoofdstuk 1 heeft in verband met een aan opdrachtnemer verstrekte Werving- & Selectieopdracht, het volgende te gelden.

Artikel 20 Honorarium

20.1 Een vast honorarium bij een werving & selectie-opdracht wordt berekend op basis van het door de opdrachtgever aan de kandidaat aangeboden fulltime bruto-jaarsalaris vermeerderd met vakantietoeslag, (eventuele) bonussen, provisies, garantiecommissies, vastgelegde winstuitkeringen en gratificaties. Indien sprake is van een parttime dienstverband gelden onverminderd voornoemde uitgangspunten.

20.2 Ingeval tussen opdrachtgever en opdrachtnemer een vast honorarium is overeengekomen, gelden drie (3) betalingsmomenten:

  • 35% van het honorarium te voldoen bij aanvang van de opdracht (voorschot);
  • 50% te voldoen op de ingangsdatum van de arbeidsovereenkomst gesloten tussen opdrachtgever en de door opdrachtnemer geselecteerde kandidaat;
  • 15% te voldoen op de dag volgend op het verstrijken van de proeftijd die is overeengekomen tussen opdrachtgever en de door opdrachtnemer geselecteerde kandidaat.

 

20.3 Opdrachtgever is verplicht om binnen tien (10) dagen na de totstandkoming van de opdracht aan opdrachtnemer alle relevante gegevens te verstrekken die noodzakelijk zijn voor de vaststelling van het bruto-jaarsalaris en de voorgenomen ingangsdatum van de arbeidsovereenkomst met de door opdrachtnemer geselecteerde/te selecteren kandidaat.

20.4 Het vast honorarium als bedoeld in artikel 1.1 van dit hoofdstuk is door opdrachtgever eveneens aan opdrachtnemer verschuldigd indien een door opdrachtnemer geselecteerde kandidaat binnen twaalf maanden nadat deze door haar bij opdrachtgever is geïntroduceerd, direct of indirect bij opdrachtgever in dienst treedt en/of, al dan niet via derden, op enigerlei wijze werkzaam is voor opdrachtgever of bij een aan opdrachtgever gelieerde onderneming.

20.5 Opdrachtnemer is gerechtigd om het met haar overeengekomen honorarium aan te passen op basis van de wijziging van het indexcijfer “Cao-lonen, contractuele loonkosten en arbeidsduur” (2020=100), gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoofdstuk 3 – Terbeschikkingstelling zelfstandige(n) (tussenkomst)

In aanvulling op Hoofdstuk 1 heeft in verband met een aan opdrachtnemer verstrekte opdracht tot het ter beschikking stellen van (een) zelfstandige(n), het volgende te gelden.

Artikel 21 – Voorfase terbeschikkingstelling

21.1 Opdrachtgever verstrekt opdrachtnemer vóór aanvang van de overeenkomst en/of terbeschikkingstelling van de zelfstandige een accurate omschrijving van de uit te voeren werkzaamheden, tijdsvenster waarbinnen de werkzaamheden moeten worden verricht, plaats van de uit te voeren werkzaamheden, overige relevante omstandigheden en de beoogde looptijd van de terbeschikkingstelling.

21.2 Opdrachtnemer bepaalt aan de hand van de door de opdrachtgever verstrekte informatie en de haar bekende hoedanigheden, kennis en vaardigheden van de voor terbeschikkingstelling in aanmerking komende (kandidaat-)zelfstandigen, welke (kandidaat-)zelfstandigen zij aan opdrachtgever voorstelt ter uitvoering van de overeenkomst. Opdrachtgever is gerechtigd de voorgestelde (kandidaat-)zelfstandige af te wijzen, waardoor de terbeschikkingstelling van de voorgestelde (kandidaat-)zelfstandige geen doorgang vindt.

21.3 Opdrachtnemer schiet niet tekort jegens opdrachtgever en is niet gehouden tot vergoeding van enige schade, indien de terbeschikkingstelling niet binnen de door opdrachtgever gewenste termijn plaatsvindt. Termijnen zijn nimmer fatale termijnen, tenzij partijen dit uitdrukkelijk overeenkomen.

21.4 Opdrachtnemer is nimmer aansprakelijk voor schade ten gevolge van het inzetten van zelfstandigen die niet blijken te voldoen aan de door de opdrachtgever gestelde eisen.

21.5 Opdrachtgever staat er voor in dat de door of namens haar aan opdrachtnemer verstrekte gegevens en voorzieningen (mede) juist en volledig zijn. Opdrachtgever dient zorg te dragen voor tijdige aanlevering van deze gegevens en voorzieningen. De uitvoeringstermijn vangt niet eerder aan dan nadat opdrachtgever deze gegevens en voorzieningen juist en volledig aan opdrachtnemer ter beschikking heeft gesteld. Indien deze gegevens en/of voorzieningen op enig moment niet ter beschikking staan aan opdrachtnemer, wordt de uitvoeringstermijn voor een gelijk durende periode opgeschort.

Artikel 22 – Tarief

22.1 De door opdrachtgever aan opdrachtnemer verschuldigde vergoeding wordt berekend door het overeengekomen tarief te vermenigvuldigen met de door de zelfstandige gewerkte uren of (indien dit aantal hoger is) over de uren waarop opdrachtnemer op grond van de overeenkomst en/of de algemene voorwaarden aanspraak heeft. Uren worden per kwartier naar boven afgerond. Eventuele wachttijd waarbij de zelfstandige zich beschikbaar dient te houden, geldt als gewerkte tijd. Het tarief wordt tevens vermeerderd met de onkostenvergoedingen waar de zelfstandige aanspraak op kan maken. Over de totale door de opdrachtgever aan opdrachtnemer te betalen vergoeding wordt btw in rekening gebracht, tenzij de btw van de betreffende opdracht is verlegd.

22.2 Opdrachtnemer is gerechtigd om het opdrachtgeverstarief tijdens de looptijd van de overeenkomst aan te passen, indien de kosten van de zelfstandige stijgen als gevolg van wijzigingen in of ten gevolge van wet en- regelgeving, waaronder begrepen wijzigingen in of ten gevolge van bijvoorbeeld (maar niet beperkt tot) de sociale en fiscale wet- en regelgeving of enig verbindend voorschrift. Opdrachtnemer is in ieder geval gerechtigd om het met haar overeengekomen tarief aan te passen op basis van de wijziging van het indexcijfer “Cao-lonen, contractuele loonkosten en arbeidsduur” (2020=100), gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

22.3 Indien opdrachtgever niet instemt met wijziging van het tarief, dan ligt daarin besloten het verzoek van opdrachtgever om de terbeschikkingstelling te beëindigen. De terbeschikkingstelling eindigt evenwel pas op het moment dat de overeenkomst van opdracht tussen opdrachtnemer en de zelfstandige eindigt. Tot de datum van beëindiging van de overeenkomst van opdracht is opdrachtgever het gewijzigde tarief verschuldigd. Opdrachtgever is gehouden eventuele extra kosten of schade van opdrachtnemer te vergoeden.

22.4 Iedere aanpassing van het opdrachtgeverstarief wordt door opdrachtnemer zo spoedig mogelijk aan opdrachtgever bekend gemaakt en schriftelijk aan opdrachtgever bevestigd.

Artikel 23 – Tijdverantwoording en facturering

23.1 Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, geschiedt de tijdverantwoording middels door de zelfstandige ingevulde en door opdrachtgever (digitaal) geaccordeerde opdrachtbonnen.

23.2 Opdrachtgever is verantwoordelijk voor de juiste, tijdige en volledige invulling en accordering van de tijdverantwoording.

23.3 Indien opdrachtgever de tijdverantwoording aanlevert zorgt hij ervoor dat opdrachtnemer aansluitend aan de door de zelfstandige gewerkte week over de tijdverantwoording beschikt. Opdrachtgever is verantwoordelijk voor de wijze waarop de tijdverantwoording aan opdrachtnemer wordt verstrekt.

23.4 Indien en voor zover de zelfstandige de in de tijdverantwoording vermelde gegevens betwist, is opdrachtnemer gerechtigd de uren en kosten vast te stellen overeenkomstig de opgave van de zelfstandige, tenzij opdrachtgever kan aantonen dat de door hem vermelde gegevens correct zijn.

23.5 Indien de tijdverantwoording geschiedt middels door de zelfstandige aan te leveren declaratieformulieren, behoudt opdrachtgever een kopie van het declaratieformulier. Bij verschil tussen het door de zelfstandige bij opdrachtnemer ingeleverde declaratieformulier en de door opdrachtgever behouden kopie, geldt het door de zelfstandige bij opdrachtnemer ingeleverde declaratieformulier voor de afrekening als volledig bewijs, behoudens geleverd tegenbewijs door opdrachtgever.

Artikel 24 – (Geen) gezag en onafhankelijkheid zelfstandige

24.1 De door opdrachtnemer ter beschikking gestelde zelfstandige voert de werkzaamheden zelfstandig en volledig onafhankelijk van opdrachtnemer uit. Er bestaat geen gezagsverhouding tussen opdrachtnemer en de zelfstandige, noch tussen de opdrachtgever en de zelfstandige. Opdrachtnemer is nimmer aansprakelijk voor schade die door de zelfstandige aan opdrachtgever of derden wordt toegebracht.

24.2 De zelfstandige is vrij in het indelen van de overeengekomen werkzaamheden. Evenwel zal tussen opdrachtgever en de zelfstandige afstemming kunnen plaatsvinden over de werktijden van de zelfstandige.

24.3 Opdrachtgever kan opdrachtnemer richtlijnen geven over de afstemming van de te verrichten werkzaamheden, zonder in te grijpen in de wijze van uitvoering van de overeenkomst aangezien de zelfstandige daarover bij uitsluiting zelfstandig beslist.

24.4 Ingeval als gevolg van (feitelijk) handelen van opdrachtgever sprake wordt van een fictief dienstverband met de zelfstandige, dan vrijwaart opdrachtgever opdrachtnemer voor alle schade die opdrachtnemer dientengevolge lijdt en zal lijden.

Artikel 25 – Intellectuele eigendomsrechten

25.1 Opdrachtgever draagt er zelf zorg voor dat de zelfstandige afstand doet van of overdraagt bij voorbaat aan opdrachtgever alle intellectuele – en /of industriële eigendomsrechten die (kunnen) ontstaan door zijn inzet.

Artikel 26 Overname zelfstandige

26.1 Ingeval een door opdrachtnemer ter beschikking gestelde zelfstandige zonder instemming en zonder tussenkomst van opdrachtnemer direct of indirect werkzaamheden voor opdrachtgever verricht, is opdrachtgever aan opdrachtnemer een honorarium verschuldigd gelijk aan het honorarium dat opdrachtnemer tegen het alsdan bij opdrachtnemer gebruikelijke tarief gedurende 12 maanden voor de betreffende zelfstandige bij opdrachtgever in rekening zou hebben gebracht, met een minimum van € 15.000,– exclusief btw.